04/02/2023
SKOPJE

Симон Вејл – Сенка и благодет

„Пријателството не треба да се бара, ниту да се сонува, ниту да се посакува, ниту да се дефинира или теоретизира.

Пријателството се остварува (тоа е доблест).

Таа едноставно „постои“ како убавина.

Тоа е чудо, мистериозно и во исто време вградено во реалноста.

Пријателството не треба да се посакува како награда, не треба да се измислува, да се ублажува осаменоста; не смее да се заснова на деформирани погледи кон тебе и кон другиот.

Многупати ја продаваме душата за пријателство и лесно е да се корумпира корумпираното. (…)

Не смееме да очекуваме да бидеме разбрани кога уште не сме се разјасниле.

Да не се залажувате себеси за другиот, значи и да не го измамите и да не очекувате од него повеќе отколку што може да даде“.  

 

Симон Вејл (1909-1943), “Сенка и благодет“

 

238 Прегледи

Слични Содржини

Заинтересираните правни и физички лица може да не контактираат на [email protected] , со барање за договор за закупување на рекламен простор на страната: