08/02/2023
SKOPJE

ПАРИ – ТИЕ ГО ВРТАТ СВЕТОТ!!!

ПАРИ

FORBES 2021

Помина една година како ниедна друга, а ние не зборуваме за пандемијата.

Имаше јавни понуди со брз оган, зголемени вредности на крипто-валутите и вртоглаво растење на цените на акциите.

Бројот на билионери  на 35-тата годишна листа на Форбс за најбогати во светот експлодираше до невидени 2.755 пред повеќе од една година.

Од нив, рекордно високи 493 беа нови на списокот – приближно еден на секои 17 часа, вклучувајќи 210 од Кина и Хонг Конг.

Неверојатни 86% се побогати отколку пред една година.

Џеф Безос е најбогат во светот за последните четири години, со вредност од 177 билијарди долари, додека Елон Маск со 151 билијарди долари се најде на второто место, со зголемувањето на акциите на Тесла и Амазон.

Заедно, овие билијардери вредат 13,1 трилиони американски долари, за разлика од 8 трилиони долари во 2020 година.

Во Форбс има дневно ажурирани нето-вредности на сите 2.755 милијардери, можете да ги проверете рангирањата на нашите билијардери во сегашното време.

 

Рб Име Нето вредност Години Држава Извор Индустрија
1 Jeff Bezos 177 $ B 57 US Amazon Technology
2 Elon Musk 151 $ B 49 US Tesla, Space X Automotive
3 Bernard Arnault & family 150 $ B 72 FRANCE LVMH Fashion&Retail
4 Bill Gates 124 $ B 65 US Microsoft Technology
5 Mark Zuckerberg 97 $ B 36 US Facebook Technology
6 Warren Buffett 96 $ B 90 US Berkshire Hathaway Finance & Investments
7 Larry Elllison 93 $ B 76 US Software Technology
8 Larry Page 91,5 $ B 48 US Google Technology
9 Sergey Brin 89 $ B 47 US Google Technology
10 Mukesh Ambani 84,5 $ B 63 INDIA Diversified Diversified

 

Легенда:

1000 = 10 ^3 – една илјада

1000 000 = 10 ^6 – еден милион

1 000 000 000 = 10 ^9 – една милијарда

1 000 000 000 000 = 10^12 – една билијарда (значи една билијарда е еднаква на една илјади милиради),

 

– Најбогат во светот за 2021 година е Џеф Безос, со 57 годишна возраст, од САД, со 177 билијарди американски долари, а извор на таа вредност е фирмата Амазон од областа на технологијата.

– Во првите ТОП 10 најбогати на планетава Земја се: осум од САД и по еден од Франција и Индија, највозрасниот е со 90 години, а најмладиот е 36 години, сопственикот на најексплатираната социјална страна ФБ.

357 Прегледи

Заинтересираните правни и физички лица може да не контактираат на [email protected] , со барање за договор за закупување на рекламен простор на страната: