10/06/2023
SKOPJE

Гробарите на Министерство за финансии на Република Македонија – писмениот Ставрески и надежниот вонреден професор Тевдовски

Почитувани, 28.09.2022 година Скопје 

Ќе ми биде мило доколку најдете време и го прочитате овој текст, мое ИСКУСТВО како вработена во Министерството за финансии на Република Македонија, 

Се вработив во Министерството за финансии од 01.05.2009 година како Советник-Внатрешен ревизор за ИПА фондови и работам до денес, но не на истата проблематика. 

Во првата половина на 2012 година, добив налог да направам ревизија во Одделението за игри на среќа во МФРМ, и согласно Законот и собраните ДОКАЗИ, утврдив дека Министерството за финансии дели ЛИЦЕНЦИ НА СУБЈЕКТИ – Организатори на игри на среќа – Казина, кои Не исполнуваат законски услов : 

 

  • (Билансот на успех, по Закон требше да има позитивен финансиски резултат – ДОБИВКА, а тие работеа во континуитет со негативен финансиски резултат – ЗАГУБА),

 

  •  истото го пријавив согласно Законот за јавна внатрешна финансиска контрола со Пријава преку Писарницата на Министерството за финансии до ЛИЦЕТО ЗА НЕПРАВИЛНОСТИ,

 

  • –  А тоа беше самиот Министер за финансии, м-р Зоран Ставрески, НО НАМЕСТО СООДВЕТЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН ОДГОВОР ЈАС ДОБИВ, покана за прием во Кабинетот на Министерството, каде што 2 саати бев ИСПРАШУВАНА И ПРИНУДУВАНА од тогашната Државна секретарка и нејзиниот помошник и десна рака на Ставрески, ИД, да ЈА ПОВЛЕЧАМ ПРИЈАВАТА, јас ОДБИВ, после следуваше НАЈГРОЗОМОРЕН МОБИНГ – ВЕРТИКАЛЕН, не добивав налог за ревизија една цела година за да после тоа бидам преместена во Секторот за финансиски прашања, од Мај, 2013 година. 

 

 

Работата во Секторот ја работев и посветено и професионално и кога беше распишан (Декември, 2014 година), ИНТЕРЕН ОГЛАС за Раководител на Одделението за буџетска контрола 

(Одделението е едно од Трите Одделенија на Секторот за финансиски прашања),

КОНКУРИРАВ само Јас со Диплома од Економски факултет, смер – менаџмент и една колешка која штотуку беше вработена, но со Диплома од факултет ХЕМИЈА, и БЕШЕ ОДЛУЧЕНО СО АМИН НА ПИСМЕНИОТ СТАВРЕСКИ да биде избрано лице со завршен факултет ХЕМИЈА, значи ДО ДЕН ДЕНЕС, од Јануари, 2015 година до денес 28 Септември 2022 година,   

 

Министер за финансии на РМ, м-р Зоран Ставрески

(8 Јули 2009 – 14 Јуни 2016 год.) 

 

НИЕ ВО МИНИСТЕРСТВО ЗА ФИНАНСИИ, ИМАМЕ ЗА РАКОВОДИТЕЛ НА ОДДЕЛЕНИЕ ЗА БУЏЕТСКА КОНТРОЛА, ЛИЦЕ СО ЗАВРШЕН ФАКУЛТЕТ – ХЕМИЈА !!! 

–  ЈАС СУМ ПОЗИТИВНА ВО НЕГАТИВНО ОПКРУЖУВАЊЕ И ЈА ВИКАМ “ХЕМИЧАРКАТА“, но така ја викаа и други колеги, не важно, (кучињата лаат, а караванот си врви), 

важно е тоа што ТАА Е ЕКОНОМСКИ НЕПИСМЕНА, ПРАВЕШЕ КАРДИНАЛНИ, ЕЛЕМЕНТАРНИ ГРЕШКИ ВО СВОЈАТА РАБОТА, ОД НЕЗНАЕЊЕ ПРАВЕШЕ ШТЕТА ВО РАБОТЕЊЕТО, НО ИМАШЕ ПОДДРШКА ОД САМИОТ МИНИСТЕР СТАВРЕСКИ И ТОГАШНИОТ РАКОВОДИТЕЛ НА СЕКТОР ЗА ФИНАНСИСКИ ПРАШАЊЕ, ДТ, И ДО ДЕН ДЕНЕС- ТАА, ХЕМИЧАРКАТА Е РАКОВОДИТЕЛ НА ИСТОТО ОДДЕЛЕНИЕ, ……. 

Што направи ПИСМЕНИОТ, тогашен Министер за финансии м-р Зоран Ставрески !!!??? 

–  По НЕГОВО БАРАЊЕ И АМИН (Април / Мај 2015 година), изготвена е  НАЈ-КРИМИНАЛНА СИСТЕМАТИЗАЦИЈА НА РАБОТНИ МЕСТА ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ФИНАНСИИ која до ден денес само се надополнува и изменува, но Не се носи Нова, и до ден денес на позицијата за работното место – Раководител на Одделението за буџетска контрола во вид на образование – услов што треба да биде исполент стои ХЕМИЈА !!! 

https://finance.gov.mk/wp-content/uploads/2008/11/Pravilnik_za_sistematizacija_MF_29_04_2015.pdf    

За ПИСМЕНИОТ, м-р Зоран Ставрески, во тоа време кога тој беше Министер, беше актуелно неговото АРОГАНТНО И АГРЕСИВНО ОБРАЌАЊЕ КОН НОВИНАРИТЕ, отворен цитат :  

“Не го разбирате буџетскиот процес, ве советувам да си го прочитате Законот за буџет, не можам да ви одговорам, тотално сте економски неписмена”  

(тоа за неписменоста го повторува четири пати). , затворен цитат. 

Значи Ставрески инаку Магистер по економските науки е ДОВОЛНО ПИСМЕН И ЦЕНИ ДЕКА ТРЕБА во Министерството за финансии ДА ДОНЕСЕ ХЕМИЧАРКА ДА РАБОТИ на работни задачи од исклучително економска природа, а сите други околу него СЕ НЕДОСТОЈНИ, пардон НЕ СЕ ПИСМЕНИ за да го разберат НЕГОВИОТ СТРУЧЕН ОДГОВОР на прашања што јавно се поставуваат, како на пример прашањата од Новинарите.       

 

Министер за финансии на РМ – ВОНРЕДЕН проф. д-р Драган Тевдовски

(1 Јуни 2017 – 26 Јуни 2019 год.) 

 

На 1 Јуни, 2017 година, во Република Македонија доаѓа НОВА ВЛАСТ, си оди ВМРО-ДПМНЕ, а доаѓа СДСМ, во превод читај : 

        МАКЕДОНЦИТЕ БЕГАА ОД ДОЖД И НАВАСАЈА НА ГРАД,…. !!!       

ТОА ШТО ВМРО-ДПМН ГО ПОЧНА, СДСМ ГО ПРОДОЛЖИ !!! 

Новиот Министер за финансии, вонреден проф. Тевдовски од УКИМ-Економски факултет Скопје, БЕШЕ КАРИКАТУРА ОД МИНИСТЕР, толку многу БИСЕРИ почнувајќи од : 

–  пред камери ИЗЈАВУВА цитирам: “ Денес научивме што е БРУТО, А ШТО НЕТО ДДВ, …… И поврат на ДДВ-то успешно се врати на стопанствениците,..“ !!!

–  до потпишување (НЕСРЕЌАТА ОД МИНИСТЕР НЕ ЗНАЕЛА ШТО ПОТПИШУВА !!! ), на ставка за исплаќање на плати на тогашните членови на ДИК, (истите членови на ДИК, покасно јавно беа повикани, парите да ги вратат назад и беа вратени, пред се од морални причини),

–  до назначување на СПЕЦИЈАЛЕН СОВЕТНИК ВО НЕГОВИОТ КАБИНЕТ  – тукушто дипломиран негов студент со 28 години старост, ВМ, кој на телефон барал насоки (тоа на состанок го кажа јавно тогашниот раководител на Сектор за финансисики прашања, ДТ) како да се врати од Аеродром до центар на Скопје, ЗНАЧИ НЕ ЗНАЕ ДОМА ДА СЕ ВРАТИ, А Е СПЕЦИЈАЛЕН СОВЕТНИК НА МИНИСТЕРОТ ЗА ФИНАНСИИ, надежниот вонреден професор Тевдовски. 

На тогашниот Министер Тевдовски и на неговиот Кабинетски Специјален Советник со 28 години старост, ВМ, во првите денови од Јуни 2017 година, ги информирав и алармирав за СИСТЕМАТИЗАЦИЈАТА НА РАБОТНИ МЕСТА ВО МФРМ и за тоа дека ХЕМИЧАР работи на работни задачи од исклучително економска природа, и Министерот како Професор на Економски факултет,

ТРЕБАШЕ ДА ЗНАЕ дека Основен Принцип на Организацијата е – “Прав човек на право место“, а не Хемичар да биде Економист, а Економистот да биде Правник, затоа што по НАЛОГ НА КАБИНЕТОТ НА ТЕВДОВСКИ, затоа што имам презиме моминско АЏИ-СПИРКОСКА, за кое презиме ми беше речено, лично од специјалниот советник од Кабинет – ВМ, од причина што мојата мајка (со исто презиме), во Влада на писмено се јавила И ЗАБЕЛЕЖАЛА ДЕКА СЕ ДЕЛАТ ВИСОКИ ПЛАТИ И ДЕКА НИШТО НЕ СЕ РАБОТИ !!!,

по казна бев РАСПОРЕДЕНА СО РЕШЕНИЕ ДА РАБОТАМ КАКО СОВЕТНИК-ПРАВНИК за првостепена управна постапка, ВО ПЕ ЧАИР – Скопје, цели 17 месеци,

(1 Април 2018-17 Септември, 2019 год.), каде бев задолжена со 900 предмети од ПРИВАТИЗАЦИЈА, ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА И ОДЗЕМАЊЕ НА КОРИСНИЧКО ПРАВО.    

 

СУДИЈА ЛИДИЈА КРСТЕВСКА 

Основен суд Скопје 2 Скопје 

година на избор: 01.07.1996 год., 

СЕМЕЈНИ СПОРОВИ 

 

 

На ден 26 Јули 2019 година, ПОДНЕСОВ ТУЖБА ЗА МОБИНГ И ДИСКРИМИНАЦИЈА во Основен суд Скопје 2 Скопје, а на ден 14 Јули 2022 година, донесена е пресуда од СУДИЈАТА ЛИДИЈА КРСТЕВСКА, – тужбата СЕ ОДБИВА КАКО НЕОСНОВАНА, значи не е основано тоа што го барам 1- Да се смени систематизацијата каде се бара ХЕМИЧАР за извршување на работни задачи од исклучително економска природа, 2- да се смени Економист Советник да РЕШАВА ПРАВНИ ПРЕДМЕТИ и тоа САМО во ПЕ ЧАИР И ПЕ КАВАДАРЦИ од вкупно 34 подрачни единици на цела територија од Република Македонија,…

ЗАКЛУЧОК :
– Побрзо ќе најдеш НЕВИНА ДЕВОЈКА ВО ЈАВНА КУЌА, одколку да најдеш ПРАВДА ВО МАКЕДОНСКИТЕ СУДОВИ
НА СЕГА НАРЕЧЕНАТА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,….!!! 
СРАМ И АРАМ ДА ВИ БИДЕ :
– СТАВРЕСКИ,
– ТЕВДОВСКИ И
– ЦЕЛИОТ КОРУМПИРАН И КРИМИНАЛЕН СИСТЕМ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА !!! 

 

Со почит до моите читатели, 

АВТОР: Елена Петровска Аџи-Спиркоска 

 

2.970 Прегледи

Заинтересираните правни и физички лица може да не контактираат на [email protected] , со барање за договор за закупување на рекламен простор на страната: