30/01/2023
SKOPJE

Сопругата или љубовницата

Еден човек имал и жена и љубовница и не знаел која да ја избере.

Решил да оди кај Мудрец за да најде одговор на неговиот проблем.

Го прашал дали треба да биде со Сопругата или со Љубовницата.

Мудрецот го погледнал и во рацете му покажал две вазни : едната со Роза, а другата со Кактус и го прашал:

–  „Што правиш ако ти кажам да избереш една од овие две вазни?“.

Човекот го погледнал и одговорил:

–  „Очигледно јас ја избрав розата!“.

Мудрецот се насмевнал:

–  „Се покажавте како непромислен и избрзан.

Не заслужувате ниту една вазна: ниту онаа што ја содржи Розата ниту онаа со Кактусот.

Некои мажи, водени од убавината и световноста, го избираат она кое изгледа најмногу блеска.

Розата е убава, но наскоро ќе овене.

Наместо тоа, Кактусот, дури и ако не е многу убав на прв поглед, останува ист, без разлика на климата: темно зелен со многу трње, но кога ќе процвета ви дава прекрасен цвет.

Вашата сопруга ги знае сите ваши слабости, маани и грешки и ве сака такви какви што сте.

Љубовницата не те сака целосно, туку само убавиот дел од тебе: твоите насмевки, победите, радоста, галењето.

Твојата сопруга ги сака твоите солзи, твоите порази: таа стои покрај тебе и во добро и во лошо.

Кога ќе дојдат тешките времиња, вашата љубовница ќе си замине и ќе бара некој друг.

Жена ти ќе остане до тебе.

Не гледајте сега, се чини дека се е во ред.

Работите нема да одат толку долго.

Сега е предоцна за тебе.

Го презиравте Кактусот затоа што ја имавте Розата и не заслужувате ниту една од нив.

Но, знајте дека ќе дојде време кога ќе ја разберете вашата грешка, но ќе биде предоцна“.

Будала е тој што има дома ДИЈАМАНТ и оди да бара ОБИЧНИ КАМЕЊА на друго место.  

Мислам дека ПРЕТХОДНОТО важи и за двата пола, МАЖИ И ЖЕНИ !!! 

 

135 Прегледи

Заинтересираните правни и физички лица може да не контактираат на [email protected] , со барање за договор за закупување на рекламен простор на страната: