14/04/2024
SKOPJE

Родови стереотипи – Сино и Розе

Неодамна Розовата боја беше за Момчиња,

а Сината за Девојчињата.

Сега – ДЕНЕС, Розовата е за Девојчиња, а Сината за Момчињата.

Розовата боја во денешно време се поврзува со се што е деликатно, романтично и женствено.

Меѓутоа, во една СТАТИЈА од Списание од 1918 година се наведува дека Розовата е за Момчиња,

а Сината за Девојчињата,

бидејќи Розовата, која потекнува од Црвената, е посилна боја и е поврзана со ВОЈНАТА,

па затоа е попогодна за Момчето.

Сината, од друга страна, се сметаше за поелегантна и нежна, во склад со женските квалитети.

Дури по Втората Светска Војна, РОЗОВАТА боја почна да се поврзува исклучиво со Девојчиња.

294 Прегледи

Слични Содржини

Заинтересираните правни и физички лица може да не контактираат на [email protected] , со барање за договор за закупување на рекламен простор на страната: