28/09/2023
SKOPJE

Родови стереотипи – Чорапи до меѓуножје

Сега – ДЕНЕС, Чорапите се за ЖЕНИ.

Претходно, Чорапите биле за МАЖИ.

Долго време пред Жените да носат Чорапи, Мажите ги сметале за главен и нај-важен елемент во Машката гардероба.

Во текот на 16 – ти Век кратките туники станале модерни, така што поголем дел од ногата останала изложена.

Со желба да постигнат убави и тенки нозе, Мажите почнале да носат Чорапи кои допирале до меѓуножјето.

Освен што носеле Чорапи, Мажите носеле и високи потпетици за дополнително да го подобрат изгледот.

Францускиот Крал Луј XIV особено го сакал овој вид облека.

Ќе помине долго време пред Жените да почнат да носат чорапи.

Всушност, првиот пар ЖЕНСКИ ЧОРАПИ чорапи биле измислен дури во 1959 година.   

 

 

258 Прегледи

Слични Содржини

Заинтересираните правни и физички лица може да не контактираат на [email protected] , со барање за договор за закупување на рекламен простор на страната: