14/04/2024
SKOPJE

Родови стереоти – Програмирање

Сега – ДЕНЕС, Програмерите се претежно млади момци.

Првите програмери биле ЖЕНИ.

Првите компјутерски програмери во светот беа ангажирани во раните 1940-ти.

Ова се случи кога Универзитетот во Пенсилванија вработи ШЕСТ ЖЕНИ да работат на неговата машина ENIAC, еден од првите електронски компјутери во светот.

Во тоа време, се сметаше дека Програмирањето (софтвер и развивање на софвер) е работа со многу Ниски Вештини, наспроти развојот на Хардверот, кој беше многу ценет и каде што доминираа МАЖИТЕ.

Со појавувањето на првите персонални компјутери, беше многу повообичаено да се купуваат за момчиња отколку за девојчиња, дури и ако девојчињата беа подеднакво заинтересирани за компјутери како и момчињата.

Од друга страна, МАЖИТЕ програмери почнаа да формираат Професионални Здруженија и го обесхрабруваа вработувањето на ЖЕНИ.    

 

 

 

286 Прегледи

Слични Содржини

Заинтересираните правни и физички лица може да не контактираат на [email protected] , со барање за договор за закупување на рекламен простор на страната: