28/09/2023
SKOPJE

Прекрасна Рефлексија,…

ПРЕКРАСНА РЕФЛЕКСИЈА

Пред кратко време кога бев на аеродром слушнав како мајка и ќерка се збогуваат…

Кога го објавија полетувањето на летот, се прегрнаа и мајката рече: – „Те сакам и ти посакувам доволно“.

Ќерката одговори: – “Мајко, нашиот заеднички живот беше повеќе од доволен.

Твојата љубов е сè што ми требаше. И ти посакувам доволно.”

Се поздравија со бакнеж и ќерката си замина.

Мајката помина многу блиску до местото каде што седев и забележав дека плаче.

Се обидов да не ја гледам за да не и ја нарушам приватноста, но таа се сврте кон мене и ме праша:

– Дали некогаш си се збогувал со некого знаејќи дека тоа е засекогаш? „Да, СЕ имам Збогувано“, одговорив.

И извинете што прашувам, но зошто ова збогување е засекогаш?

– Јас сум стара жена и таа живее многу далеку од овде.

Реалноста е дека нејзиното следно патување ќе биде за мојот погреб, рече таа.

– Кога се збогувавте со неа, слушнав дека рековте „Ти посакувам доволно“, што сакаше да кажеш?

Почна да се насмевнува.

– Тоа е желба што ја пренесуваме од колено на колено.

Моите родители велеа… Застана и го крена погледот, како да се обидуваше детално да се сети, а потоа уште повеќе се насмевна.

– Кога велиме „Ти посакувам доволно“, му посакуваме на другиот да има живот исполнет само со доволно добро за да живее.

Потоа, свртувајќи се кон мене, таа го сподели следново како да го рецитира од памет:

„Ви посакувам доволно сонце за да го задржите вашиот дух светол“,

„Ти посакувам доволно дожд за да го цениш сонцето уште повеќе“,

„Ти посакувам доволно среќа за да ти биде жива душата“

„Ти посакувам доволно болка за малите радости во животот да изгледаат поголеми“

„Посакувам да имате доволно заработка за да ги задоволите вашите потреби“

„Ви посакувам доволно загуби за да цените се што поседувате“.

„Ви посакувам доволно добредојде за да го поминете збогувањето“.

Потоа почна да плаче и си замина.

Се вели дека е потребна една минута да се најде посебна личност,

еден час да се цени,

еден ден да се сака,

но цел живот да се заборави…

„Одвојте време што ви треба за да живеете“ 

На сите што ја читаат оваа Прекрасна Рефлексија…

ВИ ПОСАКУВАМ ДОСТА ‼️

130 Прегледи

Слични Содржини

Заинтересираните правни и физички лица може да не контактираат на [email protected] , со барање за договор за закупување на рекламен простор на страната: