05/02/2023
SKOPJE

Митот за мастурбацијата,…

10 Митови за мастурбацијата во кои сеуште веруваме:

Постојат две работи што се сигурно поврзани со мастурбацијата:

A –  СЕКОЈ практикува да мастурбира и 

Б –  апсолутно НИКОЈ не сака да зборува за тоа.

Тоа е во ред, бидејќи вашиот сексуален живот треба да биде само ВАШ … и ВАША РАБОТА.

Една од причините за постоење митови за мастурбацијата е тоа што луѓето не сакаат да зборуваат за тоа. 

Еве некои од митовите што сеуште владеат: 

1- ПРИЧИНУВА неплодност: 

-Апсолутно неточно!

Мастурбацијата никогаш не може да биде причина за неплодност и во никој случај не може да доведе до намалување на плодноста – вели д -р Колинс. 

Можеби нема смисла за вас, но има некои работи што го создадоа овој мит.

Едно од нив е дека ако партнерите користат сексуални играчки заедно, може да се пренесат бактерии кои можат да предизвикаат стерилност.

2- Може да води до Еректилна дисфункција: 

Еректилната дисфункција е трајна неспособност да се постигне и одржува ерекција доволна за да обезбеди задоволителна сексуална активност кај мажите.

Може да биде под влијание на многу ментални и физички фактори, но мастурбацијата во никој случај не е една од нив.

3- Вибраторот причинува ЗАВИСНОСТ:

-Користењето вибратор САМОСТАЛНО или ВО ДРУШТВО може да биде забавен начин за да го освежите вашиот сексуален живот.

Некои жени се грижат дека вибраторот може да го загрози нивниот сексуален однос со партнерот, но без грижи, нема да станете зависни, „вистинската работа“ е вистинската работа – рече д -р Колинс.

4- Мастурбацијата ја убива желбата за секс: 

Напротив!

Мастурбацијата е еден од најдобрите начини за подобрување на сексуалноста.

Може да ви помогне во вашето истражување и да пробате што ви се допаѓа, а што не, што само ќе придонесе за подобар секс со вашиот партнер.

5- Луѓето кои имаат партнер НЕ МАСТУРБИРААТ: 

-Мастурбацијата не е само за слободни.

Напротив, луѓето кои се во врски почесто мастурбираат – вели д-р Колинс.

6- Мастурбацијата кај ДЕЦА НЕ Е НОРМАЛНА: 

Сите како деца игравме лекари.

Едноставно е нормално децата да сакаат да се допираат себеси и другите.

-Многу деца многу рано дознаваат дека сакаат да ги допираат гениталиите и не е НЕ-вообичаено мастурбацијата да започне долго пред пубертетот- објаснува д-р Колинс.

7-Ако не МАСТУРБИРАТЕ, НЕ СТЕ ЗДРАВИ: 

Се вели дека секој го прави тоа, но тоа не е вистина.

Статистиката вели дека 95% од мажите и 89% од жените практикуваат мастурбација.

Не мора да мастурбирате со сила.

Ако не ви се допаѓа, вие сте дефинитивно добро, вие само се разликувате од мнозинството.

8- Мастурбацијата е ОПАСНА ЗА ЗДРАВЈЕТО: 

Единствената опасност што ја носи мастурбацијата е очигледна: ризикот од иритација на кожата, алергии на лубриканти и инфекции предизвикани од нечистотијата на помагалата или рацете.

-Никогаш не ставајте нешто во вагината што претходно било на другата страна, без да го измиете или ставете кондом- советува д-р Колинс.

9-Нема „ПРЕМНОГУ МАСТУРБАЦИЈА“: 

Д -р Колинс вели дека е сосема нормално да мастурбирате барем еднаш дневно.

Ако не сте сигурни дали претерувате, само запрашајте се дали мастурбацијата ве спречува во извршувањето на секојдневните активности и деловни и приватни.

Ако одговорот е да, најдобро би било да побарате помош од психотерапевт, но ова е многу ретка појава .

10- Не е здраво да се задоволувате сама себе во ВРЕМЕ НА МЕНСТРУРАЦИЈАТА: 

– Безбедно е и здраво.

Тоа е одличен начин да ги опуштите мускулите.

Некои жени мастурбираат за време на менструацијата за да ги намалат менструалните грчеви, вели д -р Колинс.

313 Прегледи

Слични Содржини

Заинтересираните правни и физички лица може да не контактираат на [email protected] , со барање за договор за закупување на рекламен простор на страната: