14/04/2024
SKOPJE

Четири типа на интелегенција

Според Психолозите, постојат Четири Типа на ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА:

1) Коефициент на интелигенција (IQ),

2) Емоционален коефициент (EQ),

3) Социјален коефициент (SQ),

4) Коефициент на невоља (AQ) !!!      

 

 

 

 

1. Коефициент на интелигенција (IQ):

Ова е мерка за вашето ниво на разбирање.

Ви треба коефициент на интелигенција за да решавате математика, да меморирате работи и да се сеќавате на лекциите.

 

2. Емоционален коефициент (EQ):

Ова е мерка за вашата способност да одржувате мир со другите,

да се придржувате до времето,

да бидете одговорни,

да бидете искрени,

да ги почитувате границите,

да бидете скромни, искрени и внимателни.

 

3. Социјален коефициент (SQ):

Ова е мерка за вашата способност да изградите мрежа на пријатели и да ја одржувате во подолг временски период.

 

Луѓето кои имаат повисок EQ и SQ имаат тенденција да одат подалеку во животот од оние со висок коефициент на интелигенција, но низок EQ и SQ.

 

Вашиот EQ го претставува ВАШвашиот карактер, додека вашиот SQ ја претставува вашата харизма. 

 

Препуштете се на навиките кои ќе ги подобрат овие три Q, особено вашите EQ и SQ. 

 

Сега има 4-та, нова парадигма:

4. Коефициент на невољи (AQ):

Мерка за вашата способност да поминете низ груб дел во животот и да излезете од него без да го изгубите умот.

Кога лицето ќе се соочи со проблеми, AQ одредува кој ќе се откаже, кој ќе го напушти своето семејство и кој ќе размислува за самоубиство.  

 

Повеќеслојна личност подразбира развивање на сите Четири Типа на Интелегенција,

КОНЕЧНО – Не треба да се подготви патот на животот кон Човекот,

туку Човекот да се подготви за патот кој ќе треба да го помине во животот. 

 

306 Прегледи

Слични Содржини

Заинтересираните правни и физички лица може да не контактираат на [email protected] , со барање за договор за закупување на рекламен простор на страната: